Tuesday, January 15, 2008

Årets förändrare och årets aktivist

I går var jag på Neos prisutdelning till årets förändrare och årets aktivist på Ersta Hotel och konferens. Tillställningen var mycket rolig och började med att utse årets aktivist, Anton Abele som startade ett upprop mot våld på facebook samt en manifestation i kungsträdgården, det var väl unt och han har fått stor uppmärksamhet av detta.

Men årets förändrare är också årets comebackare, Percy Barnevik. Efter ha fått utstå spott och spe från press och andra media samt befolkningens upprördhet över storstilade pensionsutbetalningar så har han kommit tillbaks med projektet Hand in Hand i Indien. Man lånar ut pengar till kvinnor som sedan startar små egna företag, något ingen trodde var möjligt. I dag vet man att det är möjligt att ge mikrolån till fattiga så att de kan lyfta sig själva ur fattigdomen. Och de betalar tillbaks, i varje fall om de är kvinnor.

Varför inte till män då? Ja de super eller spelar bort pengarna eller både ock och betalar inte tillbaks medans kvinnorna tar sitt ansvar och betalar tillbaks allt det de lånat och lite till. På sätt har man skapat 1,3 miljoner nya jobb i Indien. I stället för att utse de som svaga grupper och ge dem mat eller bidrag har man givit hjälp till självhjälp.

Percy Barnevik har lagt till 100 miljoner av egna pengar till detta. Och antalet anställda är få, majoriteten jobbar idéellt. Det ni SIDA, där har ni något att lära er. Så lyssna nu På Percy Barneviks kunskaper så får ni ut mer av svenska folkets skattepengar. Dessutom berikar ni inte någon diktator...

No comments: